Продуктови категории

Търсене

Специални предложения

Козметика и Хранителни Добавки 
с Екстракт от Охлюви и Билки

ВОДОРАСЛИ

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КЛЮЧОВА СЪСТАВКА В КОЗМЕТИКАТА –
ВОДОРАСЛИ

РЕЗЮМЕ:
Твоето тяло, твоят аквариум?
Морето, както всички учени знаят, покрива две трети от нашата планета. Това е удивително място, защото има хармонично равновесие на всеки елемент, необходим за поддържането на живота на клетъчно ниво. Елементите на морската вода, по-специално микроелементите, могат да повлияят на метаболитните ни нива. Подобно на планетата, тялото ни се състои от две трети вода. Водата в тялото ни е съществена субстанция за правилното функциониране на всички наши системи. В грижата за кожата, тя създава постоянни проблеми, защото преминава през почти всички клетъчни мембрани. Средно човек губи два, три литра вода на ден в резултат на нормалните функции на тялото, като по този начин кожата се дехидратира. Водата е необходима и за пречистване на тялото.
Има много прилики между морето и нашите тела. Френският биолог Рене Куинтън е открил, че човешките бели кръвни клетки, поставени в морска вода, продължават да живеят, въпреки че умират във всички други изкуствени среди. Изследователите продължават да посочват необичайната прилика между морската вода и човешката плазма (вътреклетъчната течност на тялото ни). "Във вътрешната среда на нашата система и само там", пише Куинтън Sea Water Organic Substance "намираме същите минерали, същите „физиономии“, като тези на морската вода".
По същество телата ни са морски аквариуми, в които клетките продължават да живеят в същото състояние, както в истинския си дом преди милиони години.
Морето е нашия лечител, казва един биолог. Не знаем всички негови действия, подробности или тайни. Но морето знае по-добре от всеки, от какво сме създадени  и какво липсва на нашите тела, за да функционират правилно.
Защо използваме само морските водорасли, сред всички морски производни? Защото те са концентрация на морската вода. Както вече беше казано, водораслите, подобно на морската вода, са подобни на човешката плазма.
Когато през 1897 г. френският лекар Рене Куинтън демонстрира, че човешките бели кръвни телца продължават да функционират в морската вода, той доказва, че водораслите служат като идеална среда, за доставянето на всички полезни хранителни вещества от морето до кожата.
I ПРОИЗХОД – ИСТОРИЯ
Първата форма на живот е едно едноклетъчно водорасло, което се е появило в океана преди 3 милиарда години. В световен мащаб има над 20 000 различни вида водорасли. На брега на френския град Бретан  са открити над 800 вида морски водорасли. Годишното производство на морски водорасли в тази област е над 25 милиона тона.
II КЛАСИФИКАЦИЯ
• A. Сини морски водорасли - микроскопични и едноклетъчни (Спирулина)
• В. Зелени водорасли - от 10 до 50 см. Те се развиват в горната част на морето (Фукус)
• C. Кафяви морски водорасли - от 10 до 16 метра. Те цъфтят в средната част на морето. Това е видът, който е най-богат на аминокиселини, витамини и минерали. Не са токсични за живите клетки и помагат за спиране процеса на стареене. Кафявите водорасли могат да се възпроизведат до 60 фута за 10 месеца.
•D. Червени водорасли – от 10 см до 40 см. Процъфтяват в най-дълбоките части на морето (Desselaria Sanguinea)
III СРЕДА НА ЖИВОТ
Водораслите растат в морето, но никога по-дълбоко от 200 фута или 61 метра. Морските водорасли трябва да бъдат изложени на светлина, за да синтезират органични вещества. Цветът им се определя от интензивността на светлината, която получават. Те нямат корени, така че се хранят чрез осмоза, абсорбирайки  минералите и витамините от морето. Водораслите са просто концентрация на морска вода.
IV РЕКОЛТА
Събирането на морски водорасли е строго регулирано от френското правителство от 1852 г. Съществуват три различни метода на прибиране на реколтата:
•A. Потънали морски водорасли – те се изхвърлят от морето и могат да бъдат намерени, измити, на брега. Използват се за селскостопански цели - като торове.
• B. Брегови водорасли -  отрязват се ръчно от скалите.
•C. Дълбоководни морски водорасли – събират се от водолази и екипажи на риболовни кораби, които са лицензирани да изпълняват тази задача.  Водорасли, получени от този вид събиране на реколтата, са от най-високо качество. Те са богати на витамини, минерали, микроелементи и полизахариди. Всяка реколта дава около 10 тона морски водорасли.
V ПРОИЗВОДСТВО / ТРАНСФОРМАЦИЯ
•A. Сушене на слънчева светлина и в пещ - този метод се извършва при много високи температури от 450 ℃. После, чрез използването на ултразвук, водораслите се разпадат до кафяв прах и се правят алкохолни екстракции. Тези методи добиват продукт, който съдържа микроелементи, но с недостиг на витамини и аминокиселини.
•B. Пресоване - надробяване (смилане, разкъсване)  на водораслите, до частици с големина 100 микрона, при 50 ℃. Последвано от:
•Разслояване: Водораслите се раздробяват на частици от 6 до 10 микрона.
• Хомогенизиране: Извършва се при бавни обороти, при стайна температура.
•C. Ултрафилтрация и центрофугиране - този процес се извършва при стерилни условия. Получава се концентрат от морски водорасли, използван в кремове, лосиони и серуми.
VI ПОЛЗИ
Предимствата на продуктите от морски водорасли за кожата са: ребалансиране, подхранване, хидратиране, регенериране на клетки, детоксикиране, пречистване, обогатяване с кислород и реминерализация. Това се постига благодарение на концентрацията на следните елементи:
Минерални соли
Минералните соли, особено магнезиевите, калиевите, калциевите и силициевите, действат върху жизнеността на клетките с техния йонен потенциал. Това предотвратява свиването на клетката, като поддържа водния баланс.
Амино киселини:
Цистин, лизин, аспартат, глутамин, пролин, метионин, триптофан, аргинин, орнитин. Аминокиселините действат чрез подхранване и регенериране на фибробластната клетка, която стимулира производството на колаген и еластин.
Витамини:
A, C, B1, B2, B 12, E, PP, K, D. Витамините са от съществено значение за преодоляване на липси от вещества, които могат да доведат до:
• спукани капиляри
• загуба на еластичност
• кожни лезии
• суха, лющеща се кожа
Микроелементи:
Йод, желязо, манган, бор, кобалт, мед, цинк, бром, никел, стронций, алуминий, барий, титан, арсен, сребро, злато, хром, флуор и калай. Многобройните микроелементи стават катализатори, които увеличават скоростта на биохимичните реакции, което помага за максимално проникване в кожата.
Продуктите, на базата на водорасли, имат способността да стимулират циркулацията и потока на кислород, към по-дълбоките слоеве на кожата, което води до обмен на вещества чрез:
• Елиминиране на токсините;
• Увеличаване на потока от хранителни вещества.
Идеалната температура за по-голямо трансдермално проникване е от  98 градуса до 100 градуса по фаренхайт или около 37 градуса по Целзий. Кожата, понякога наричана "трети бял дроб", е орган на обмен. Продуктите от водорасли улесняват обмена на вещества, което води до пречистване и подхранване на тялото.
Препоръчваме терапии с морски водорасли при:
 Проблеми с кръвообращението
 Целулит
 Отоци
 Или просто като поддържаща грижа, за оформяне на тялото.
Как морските водорасли взаимодействат с тялото ни ?
Водораслите могат да изпълняват различни функции върху нашето тяло, тъй като освобождават морските елементи чрез осмоза.
Осмозата е преминаването на вода от област с висока концентрация, през полупропусклива мембрана, до област с ниска концентрация на вода.
Полупропускливите мембрани са много тънки слоеве от материал (клетъчните мембрани са полупропускливи), които позволяват преминаването на някои вещества, но пречат на други  да преминат през тях. Клетъчните мембрани позволяват преминаването на малки молекули като кислород, вода, аминокиселини, глюкоза и т.н., но не позволяват преминаването на по-големи молекули като захароза, нишесте, протеини и т.н. Така те играят двойна роля в нашето тяло.
Защо една и съща съставка (водорасло) се използва за различни козметични цели (хидратиране, отслабване и т.н.)?
Когато поставите клетка в течност, съдържаща вода, можем да наблюдаваме една от следните две реакции:
1. ако средата около клетката има по-висока концентрация на вода, отколкото в самата нея, клетката ще си набави вода чрез осмоза (хидратиращо действие);
2. ако средата има по-ниска концентрация на вода, отколкото в  клетката, тя ще загуби водата чрез осмоза. Водата преминава през клетъчните мембрани в двете посоки, но в този случай повече вода ще напуска клетката, отколкото ще влезе. Следователно, клетката ще се свие (намаляване на действието).

Разгледайте повече ТУК:

 

 << Обратно към Статии